bgbilka.com Уханната лайка е билка, която присъства във всеки дом. Тя е съставка

...
bgbilka.com Уханната лайка е билка, която присъства във всеки дом. Тя е съставка
Коментари Харесай

Една от най-ценните билки през юни - лайка

bgbilka.com

 

Уханната  лайка  е билка, която участва във всеки дом. Тя е съставна част в множеството кремове, лосиони, пасти за зъби и шампоани. Растението с възвишен мирис е желано освен от билкарите, само че и от актуалната козметична и фармацевтична промишленост поради многочислените изгоди, които има върху здравето ни.

Благодарение на летливите си масла и антибактериалните сътрудници тази билка е лек за куп болежки – от кожни възпаления до ставни болки и проблеми с дихателните пътища и стомаха.

Уханното растение се оправя с всички възпалителни процеси, почнали в организма. Лекува бъбречни възпаления, цистит, маточни възпаления, мъчителен цикъл.

Противовъзпалителното си въздействие дължи на бисаболът, който се съдържа в нея. Това вещество е съставен елемент в доста кремове с антибактериален резултат.

Положително е въздействието на лековитата билка и върху обменните процеси в организма. Същевременно с това подтиква производството на сок от стомашните жлези и покачва апетита.

Заради мощните си противоалергични свойства, лайката се предлага за банкет даже от бебета.

Тя има щадящо влияние върху незрялата храносмилателна система на кърмачетата и успокоява коликите, които са еднообразно неприятни за бебетата и техните майки.



Полезните свойства на билката с нежни жълти цветчета са познати от дълбока античност на лекарите в Рим и Египет. Неслучайно я назовават магьосническа тревичка и майчина билка.

Тя има мощно изразен седативен резултат и по тази причина се предлага на пациенти, които страдат от разстройства в съня.

Раните зарастват за по-кратък интервал от време с помощта на скъпата лайка. Тя е превъзходен лек за хемороиди и ечемик на окото и конюнктивит.

Ароматното растение е избавени за астматиците. С негова помощ ще успокоите раздразнения корем и сърбящия скалп на косата при пърхот и себорея.

Ако към момента не сте си набрали лайка, побързайте да го извършите, защото тя се бере от май до юли. Тогава билката цъфти и е най-лечебна. Ще я откриете по планиските поляни и край пътищата.

Малко известно свойство на ароматната билка е способността й да съхранява младостта за по-дълго. Древните тибетски лечители и препоръчвали приема на чаша чай заран и вечер. Според тях това е най-ефективното средство за подмладяване.

Лайката ще освен ще Ви успокои и ще Ви помогне да се отпуснете и да заспите блажено, само че и ще отстрани главоболието Ви. Тя е незаместим лек и против неприятното гадене при бременните.

Любима е и на всички русокоски, защото подарява мекост и искра на косите им. Освен това оказва помощ за по-дългото опазване на русия цвят.
Чай: За нерви.
След уморителен и под напрежение ден насладете се на чаша  чай от лайка . Вълшебната билка ще Ви избави от безпокойството, помагайки Ви да се отпуснете физически и душевен.
Релаксирайте с чаша чай от билката, с цел да успокоите напрегнатите си нерви.

Добре ще Ви подейства, в случай че преди този момент добавите шепа цветчета от ароматното растение към водата във ваната си. Този способ подсигурява спокоен и здрав сън и бодра мисъл на сутринта.

За приготвянето на ароматния чай използвайте супена лъжица билкова маса и 200 мл вряла вода. След едночасово киснене на вълшебните цветчета, извлекът се филтрира и се приема.

За усмиряване на нервите и нервната възбудимост е належащо да приемате по две-три чаши от ароматната билкова запарка. Някои билкари поучават да се приема единствено прясно подготвен чай, тъй като той е с най-силни лечебни свойства.
Мехлем: При хемороиди и рани.
Пригответе си сами  мас с лайка , който е най-хубавият лек за бързо отърваване от болезнените хемороиди и неприятните рани. Пригответе си този домакински лек като изпилзвате 250 грама чиста свинска мехлем и две цялостни шепи лайкови цветчета.

Сложете мазнината в чист съд на котлона и изчакайте да се разтопи изцяло. Запържете в нея цветчетата, като оставите съда на котлона за 5 минути. Не допускайте билковата маса да загори. Оставете мехлема да престои една нощ на хладно в съда, в който е бил подготвен.

На сутринта загрейте леко съда с лековития крем, след което го филтрирайте през марля или през ленена забрадка. Изсипете лековития крем в чисти и сухи бурканчета с капачки с винт.

Нанасяйте от него по няколко пъти дневно върху откритите кожни рани и мъчителните хемороиди.

Във втория случай с изключение на, че кожата би трябвало да е доста добре почистена и подсушена, добре би се отразила седяща вана с билката.

Преди да намажете хемороидите с крема постойте за 20 минути във вана със мощен извлек от лайка. Добавете две шепи от билката към леген с топла вода или прибавете към нея няколко капки от ароматното масло.
При болки в ставите, лумбаго и ревматизъм.
Вани с лайка са Вашето избавление при  болки в ставите , породени от лумбаго и ревматизъм. Към 10 литра вода прибавете 100 грама извлек от билката и двеста грама сол. Киснете ръцете и краката си в тази течност. Може да увиете кръста си с ленена забрадка, напоена в тази течност.

Киснете за интервал от двадесет минути в 400 мл вода гореща вода билкова маса, в чийто състав влиза по една лъжица от следните съставки – цвят от лайка, комунига и ленено семе.

Намокрете ленена забрадка с настойката и увийте с нея болните места. Препоръчва се преспиването с компреса.

Алтернативен вид на тази рецепта е приготвянето на настойка за компрес от една чаена лъжица от следните билки – бяла ружа, лайка и комунига. Накиснете билковата композиция в същото количество вода+две огромни лъжици ленено семе.

Успокояващо работи и билкова възглавничка от цветове от лайка. Направете си такава като напълните ленено чувалче с уханните жълти цветчета. Завържете го и го затоплете в изсъхнал тиган, преди да наложите върху мъчителното място.

При ставен ревматизъм облекчение ще почувствате и разтривайки мъчителния сектор с масло от билката. Може да го приготвите като напълните едно шише с набрани на слънце уханни цветчета.

Не претъпквайте шишето. Допълнете го със зехтин и го оставете да престои две седмици на слънце. Масажирайте постоянно мястото, където болката е най-силна.
При зъбобол, възпалени венци, пародонтоза, гингивит или стоматит.
Ако Ви изтезава  зъбобол  или страдате от  възпалени венци , или други стоматични проблеми ( пародонтоза, гингивит, стоматит ) правете неколкократно гаргара с билкова запарка от лайка.

Пригответе я като запарите за половин час лъжица билкова маса с чаша вряла вода. След прецеждането на течността прибавете към нея 10-15 капки прополис и щипка сода бикарбонат( може да я заместите със щипка нишадър).

Всички тези съставки имат противовъзпалителен и болкоуспокояващ резултат и освен ще успокоят болката Ви незабавно, само че и ще спрат кървенето от венците.

Към билковата запарка може да прибавите няколко капки ментово масло, което като се изключи че ще успокои неприятните признаци, ще Ви избави от неприятния неприятен мирис в устата.
Отвара за очи: При ечемик на окото или конюнктивит.
Ако имате  ечемик на окото  или страдате от  конюнктивит , направете си компрес на очите с запарка от вълшебната билка. За задачата киснете в продължение на час три супени лъжици от билката в чаша гореща вода.

Най-добре е да преспите с този компрес. Той има освен противовъзпалителен и лековит, само че и подмладяващ резултат. Методът е ефективен при бръчки патешки крайник, торбички и тъмни кръгове под очите, които бързо ще избледнеят.
При себорея и пърхот.
При пърхот и неприятната  себорея  отличен естествен лек е уханната лайка. След всяко измиване изплаквайте косата си със мощна запарка от лайка. Приготвя се по метода за подготвяне на чай от билката, само че количеството билкова маса би трябвало да бъде няколко пъти по-голямо.

Отварата, която се употребява за лекуване на пърхот и себорея, би трябвало да бъде мрачно кафява на цвят, а не жълта. Освен за обливане на косата, може да я употребявате и за компрес на засегнатите сектори.

Редовното й приложение ще Ви избави от мъчителните сърбежи и ще понижи доста производството на себум, който е основният провинен за пърхота и неприятните люспи по скалпа.

Настойка от следните билки също е ефикасна при пърхот и себорея:
салвия (Salvia)липа (Tilia)лайкакорени от коприва (Urtica dioica) – по две супени лъжици от всяка.
Тези съставки се киснат един час в литър и половина вода, след което с прецедената отвара се изплаква косата. Отвара има резултат и при косопад, защото понижава загубата на косми.

Моментално облекчени на сърбящите сектори ще постигнете посредством непосредствено впръскване в тях на вода от лайка. Този артикул може да закупите от магазините за био артикули. Приложението му е по-лесно и бързо.

Полезните субстанции, влизащи в състава на билката са непокътнати, защото флоралната вода е получена посредством парна филтрация на свежи цветчета.
При високо кръвно.
Често  високото кръвно  е предизвикано от мощен стрес. Ако кръвното Ви се е повишило в следствие от мощен стрес, първо би трябвало да се успокоите. Какъв по-лесен и прелестен метод да извършите това с чаша чай от лайка. Билката освен влияе позитивно при нервно напрежение, само че и има способността да намалява високото артериално налягане.

Изпийте една или две чаши чай от лайка, с цел да свалите кръвното.

Повече от три десетилетия чаят от божественото растение е обект на задълбочени проучвания. Доказан е позитивният му резултат при хипертония.

Добре е пациентите с високо артериално налягане да стартират деня си чаша благоуханен чай от тази чудотворна билка, подсладен с мед.
При астма.
Безценната лайка е незаменима за страдащите от  астма . Използвайте за инхалации по врене на припадък. Добавете няколко капки от етеричното масло в инхлалатора.

Маслото с възвишен мирис облекчава дишането на болния и сложено в аромалампа. Тъй като не предизвиква алергия, може да употребява и от дребни деца.

Доказано е, че билката облекчава дихателни проблеми, свързани с алергични реакции и действието й в сходни случаи наподобава това на антихистаминовите лекарства.

Лечебната си мощ при астма, лайката дължи на съдържащия се в нея хамазулен, който работи противоалергично и анестетично.
Инхалации: При синузит, хрема или простуда.
Инхалации  с лайка оказват помощ на синусите да се освободят от секрета в тях и облекчават признаците при хрема и простуда.

В емайлиран съд сложете литър вода, шепа от сушената билка, лъжица мед и дребна лъжичка сода бикарбонат. След като заври течността, вдишвайте от нея в продължение на минимум пет минутки парите. Наметнете хавлиена забрадка върху главата и постойте над врящата течност.

Този способ е ефикасен и при прегракнал глас. Освен, че инхалациите имат облекчаващ резултат, парите, които се отделят по време на процедурата се отразяват удобно и на кожата на лицето, защото отпушват порите и лекуват възпаленията.
При фарингит, ангина или ларингит.
При  фарингит, ангина  и  ларингит  помага освен вътрешния банкет на чай от билката, само че и постоянното правене на гаргари с нея. Жабурете се със мощен извлек от тревата, към който сте прибавили лъжичка сода.

Достатъчно количество запарка за гаргарата е една чаена вряла вода, в която би трябвало да запарите три лъжици от чудотворното растение.

При фарингит пробвайте следната композиция:
лайкабял оман, корен (Elecampane)черен оман корен (Symphytum officinale)кориандър, плод (Coriandrum sativum)градински чай, лист (Salvia officinalis) – по 50 от всяко растение
В продължение на пет минути в 400 мл вода се вари една лъжица от билковата композиция. Инфузията би трябвало да се кисне два часа, преди да се прецеди и да се вършат гаргари с нея (пет пъти през три часа).

Алтернативен вид за гаргара при фарингит е следната билкова композиция:
босилек (Ocimum basilicum)живовляк (Plantago)лайка
Към 100 грама лайка се прибавят по петдесет грама от първите две билки. Пропорциите, методът на подготвяне и приложение са същите, както в миналата рецепта.

Заболявания на дихателните пътища се повлияват доста добре от инхалациите с лайка. Може да ги прилагате независимо или в композиция с някоя от рецептите, които Ви представихме малко нагоре.
При гастрит, колит или язва.
Чай от лайка ще Ви избави от неприятните признаци при  гастрит, язва  и  колит . Пригответе си 200 грама инфузия от уханното растение и я изпийте четвърт час преди хранене.

Специфичното при този способ на лекуване е, че би трябвало да останете в легнало състояние 20 минути след приема на извлека, като лежите по 5 минути на всяка страна.

А Вие какви предписания знаете за лекуване с лайка. Споделете ги с нас, с цел да допишем тази публикация. Ще бъдем признателни за всеки коментар, написан от Вас нашите читатели.

Ако публикацията Ви подхожда и е била от изгода за Вас, споделете я със своите другари в обществените мрежи, употребявайки бутоните в уеб страницата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР